rijen als je in de overgang bent (of daarna). De beleving van je seksleven verandert mee.
Meestal start de overgang tussen de 45 en 50 jaar. De menstruatie wordt onregelmatig, het duurt langer of wordt heviger. Dit kan 5 – 10 jaar aanhouden.
Welke invloed heeft de overgang op sex en vrijen?
- Seksuele opwinding gaat na de overgang, net als daarvoor, gepaard met het vochtig worden van de vagina. De vagina van de vrouw is na de overgang in niet-opgewonden situatie vaak droger. Maar als je goed opgewonden bent, is er geen verschil met de vochtaanmaak van voor de overgang. Ook kan wrijving of streling van de vagina, als je nog niet opgewonden bent, onprettig aanvoelen.
- Een orgasme kan als minder intens en explosief beleeft worden, omdat de stuwing en de samentrekkingen minder hevig en langdurig zijn.
- De spierkracht wordt minder, wat de opwinding moeilijker kan maken. Die komt meestal pas, wanneer de clitoris, schaamlippen of vagina worden gestimuleerd.
- Doordat de clitoris extra gevoelig is, kunnen onhandige aanrakingen pijn veroorzaken.
Hoe de overgangsklachten ervaren worden, verschilt natuurlijk van vrouw tot vrouw.
Sommige hebben er nauwelijks last van, maar de meeste vrouwen herkennen zich in meer of mindere mate in bovenstaande problemen.
Hoe dan? Wat dan?
Soms hoor ik, ik heb er geen zin meer in. We doen het gewoon niet meer zo vaak. Maar is dat de oplossing? Worden jullie beiden daar gelukkig van? Ik merk zelf altijd dat een goede vrij partij goed werkt voor de verstandshouding. We zijn liever voor elkaar en de neuzen wijzen sneller dezelfde richting op.
Maar wat nu als het vrijen zoals je gewend was niet meer voldoet? De zin neemt af, je wordt minder snel vochtig waardoor het sneller kan gaan ‘schuren’. Dat voelt niet prettig aan waardoor je bekkenbodemspieren extra kunnen gaan aanspannen. En de balans van de bekkenbodem spieren spelen een belangrijke rol tijdens het vrijen.
Probeer eens te variëren, verras je zelf of je partner, trek wat langer tijd uit voor het voorspel. En misschien wel het aller belangrijkste; maak het bespreekbaar met je partner.
In de overgang! Wat gebeurt er?
De maandelijkse productie en rijping van eicellen veranderd geleidelijk en je lijf is op zoek naar een nieuw hormonaal balans.
De eierstokken (ovaria) gaan steeds minder oestrogeen en progesteron (vrouwelijke geslachtshormonen) produceren waardoor de hormoonspiegels veranderen.
Deze hormoonveranderingen zijn de boosdoeners van onder andere ‘de bekende’ hartkloppingen, ‘opvliegers’ en stemmingswisselingen.
Effect van overgang
De veranderingen die tijdens de overgang plaatsvinden hebben een effect op de geslachtsorganen. Zo worden de baarmoeder, de schaamlippen, de vagina en de borsten minder krachtig. Ook de vaginawand en de baarmoeder worden minder flexibel en elastisch. De vagina verrimpelt en wordt wat kleiner, net als de schaamlippen. De clitoris wordt niet kleiner, maar wordt wel gevoeliger. Dit komt doordat het vetweefsel, dat om de clitoris heen zit, dunner wordt. Het vaginale vocht vermindert waardoor de vagina droger is.
Wil je er wat aan doen?
Een belangrijk onderdeel zal het aan/ontspannen of het weer controle krijgen van de bekkenbodemspieren.
Ook kunnen er dingen besproken worden als;
- Wat wind mij/ wat windt je partner op?
- Hoe kan het anders?
- Hoe krijg ik mijn man mee?
- Hoe kan ik variëren?
- Tips om libido te verhogen.
- Zorgen voor voldoende ontspanning.
Alles met als doel dat jullie weer samen kunnen genieten van de seks.
contact & adres
tel / whatsapp: 06 417 432 89
email: marjolein@bonmove.nl
Schenge 4, Middelburg
(gebouw Zeeland Gezond)