iastase: Als de buik groot wordt (door de zwangerschap of bij bolle buiken) kan de buikspier in het midden gaan wijken.

Wat is een diastase?

De rechte buikspieren zijn de oppervlakkige sixpack buikspieren, de vakjes bij de body builders. Als de buik groot wordt (door de zwangerschap of bij bolle buiken) kan deze buikspier in het midden gaan wijken. Vaak zie je dat het eerste boven de navel tot aan de ribben.  

 

Hoe weet ik of ik een diastase heb?

 

Ga op je rug liggen met je knieën opgetrokken. Kom met je hoofd en schouders een klein stukje omhoog. Kijk naar je buik. Leg je vingers op de middenlijn van je buik net boven je navel.  Je voelt nu dat de buikspieren aangespannen zijn. Wanneer er een bult, een soort puntdakje of een (diepe) ruimte in het midden van je buik ziet verschijnen, heb je waarschijnlijk een diastase.

 

Nadeel van een diastase:

  • Je buik is niet meer strak, hij ziet er dik uit of niet passend bij de rest van je lichaam.
  • Je buikspier is niet meer krachtig
  • Er kunnen rugpijn of bekkenbodem klachten (plas/ontlasting) ontstaan.
  • Problemen met je darmen
  • Verstoring van een goede ademhaling
  • Moeite met zwaar werk zoals bukken en tillen

 Hoe kom je eraan?

  • Door het groter worden van de buik.
  • Druk op de buikwand.
  • Zwak of dun bindweefsel (erfelijk belast)
  • Veel buikdruk door hoesten, zwaar trainen/sterke buikspieren of zwaar werk.

 

Hoe kan ik het voorkomen?

 

Helaas is rectus diastase geen aandoening die echt voorkomen kan worden, het een natuurlijk gevolg van een zwangerschap en sommige hebben de pech zwak of dun bindweefsel te hebben. Wel is uit onderzoek gebleken dat het kan helpen om vroeg in de zwangerschap een stabilisatie programma te doen die effectief is voor het functioneren tijdens en na de zwangerschap.

Als we niet zwanger zijn komen we vaak vanuit lig recht overeind. Ook tijdens het omdraaien in bed zie ik dat sommige dames eerst gaan zitten en dan draaien naar de andere zij. Deze activiteiten doe je met je rechte buikspieren en tegen de zwaartekracht in. Tijdens de zwangerschap is dit te zwaar voor je buik waardoor de diastase kan ontstaan.

 

Wat kan ik eraan doen als ik een diastase heb?

 

Tijdens je zwangerschap:

 

Het enige wat je nu kan doen is opletten wanneer jij het meeste gebruik maakt van je rechte buikspieren. Om hier bewust van te worden kan het helpen om je buik een keer te laten tapen. Hierdoor voel je je buikhuid trekken als je je buik gebruikt.

 

Na je zwangerschap:

 

Nu is het van belang om bewust te worden en kennis te krijgen over je stabilisatie systeem. Dit doen we in 3 fases, van klein naar groot, van makkelijk naar moeilijk, van licht naar zwaar.

Hoe kan ik mijn diepe dwarse buikspieren aanspannen? Deze zijn erg belangrijk voor de steun en is de basis voor een goede samenwerking met de andere buikspieren, de bekkenbodem spieren, het middenrif en de rugspieren.

Daarna kan je dit gaan gebruiken en toepassen tijdens dagelijks bezigheden zoals het optillen en dragen van je kinderen, het huishouden, werk enz.

Ook kan het helpen om de eerste 2 weken na je bevalling een sluitband te dragen. De eerste 4 weken staan in het teken van herstel en heeft niet direct invloed op de spierkracht. Door de band word het weefsel naar elkaar toe gebracht en werkt als een soort compressie. De nog uitgerekte en gevoelige buik wordt beschermd en de band geeft steun aan je rug en bekken. De stevige compressie zorgt ervoor tevens voor dat je buikomvang sneller afneemt.

(je kan ze bij mij huren)

 

Heb je vragen, twijfels of wil je aan de slag om er wat mee te doen? 

Neem vrijblijvend contact op.

contact & adres

tel / whatsapp: 06 417 432 89

email: marjolein@bonmove.nl

Schenge 4, Middelburg
(gebouw Zeeland Gezond)