ekken, lage rug, stuitje, bil en heup, lies en schaambeen, pijn en scheefstand. Blijf niet rondlopen met (vage) pijn of ongemak. Het is niet nodig.
Jouw bekken en pijn. Herken je dit?
- Recente of doorlopende bekkenpijn
- Onverklaarbare pijn in je onderrug, heupen, genitaal gebied of billen
- Moeite met kantelen, lopen, in- en uitstappen van een voertuig of andere dagelijkse activiteiten
- Pijn aan je stuitje als je zit
Andere problemen kunnen zijn:
- Obstipatie, overbelasting, pijn bij stoelgang
- Moeite met plas ophouden
Al deze signalen geven je aanzienlijke pijn en problemen bij het uitvoeren van je dagelijkse bezigheden. En dat is vervelend.
Bekkenpijn kun je voelen in de lage rug, het stuitje, de liezen, het schaambeen of aan de zijkant van de bovenbenen. Soms trekt het ook door naar je been en kan het pijn geven bij het lopen, traplopen, staand sokken aantrekken, in en uit de auto stappen of omdraaien in bed.
De klachten beïnvloeden je tijdens het werk, het huishouden, tijdens het sporten. Maar ook je sociale leven en seksleven kunnen eronder lijden.
Daar wil je natuurlijk het liefst vanaf.
Heb je vragen of twijfels?
Blijf er niet mee zitten. Wij kunnen je helpen. Bel ons via 06 417 432 89 of mail ons even op marjolein@bonmove.nl
Bekkentherapie kan helpen

Het goede nieuws is dat bekkentherapie kan helpen met alle bovengenoemde aandoeningen. Bekkenoefeningen kunnen ook zeer nuttig zijn voor zowel het behandelen als het voorkomen van toekomstige problemen.
Voordat je met het verbeteren van je bekken begint, is het erg belangrijk dat je ook weet welke spieren je daarbij gebruikt. Studies hebben aangetoond dat veel mensen moeite hebben met het vinden van de juiste spieren. Een bekkentherapeut kan je helpen om deze spieren goed te identificeren en ervoor te zorgen dat je de oefeningen goed uitvoert.
Een bekkentherapeut helpt je bij:
- Oefeningen om de normale spierspanning en -kracht te herstellen
- Advies over je houding
- Beoordeling en behandeling van problemen met gewrichten en spieren, zoals rug- en/ of bekkengordelpijn
- Oefeningen voor een goede controle van de blaas en de darmen
Wat is bekkentherapie?
Bekkentherapie is een gespecialiseerde vorm van therapie die ontworpen is om de weefsels, zenuwen en spieren in het bekkengebied te behandelen. Het bekkengebied is het gebied tussen je navel en je dijen.
Wij bieden oplossingen waarbij geen medicatie of operatie nodig zijn. Denk aan:
- Oefeningen om je spieren te ontspannen of versterken
- Stabiliteitsoefeningen
- Spannen/ ontspannen
- Massage
- Manuele therapie
- Dry Needling
- Blaastraining
Oorzaken van bekkenproblemen
Problemen met de bekken kunnen door veel dingen ontstaan, waaronder ziekten en aandoeningen van de bekkenbodem en hormonale veranderingen. Andere factoren die van belang zijn, zijn onder meer ouder worden, verwonding van het gebied, trauma na een val, deelname aan zware impactsporten, zware lichaamsbeweging, zwangerschap en bevalling.
Tijdens de zwangerschap en na de bevalling
Zwangerschap en bevalling brengen extra druk op je lichaam, vooral op je rug, bekken, bekkenbodem en buikspieren. Een bekkentherapeut kan je in deze veranderingen helpen. Hij of zij beoordeelt je situatie en wat je nodig hebt, behandelt en geeft je opleiding.
Wij hebben hiervoor een speciaal programma waarin je passende oefeningen en een goede voorbereiding krijgt op je bevalling.
Het is belangrijk om kleine problemen na je eerste zwangerschap en bevalling niet te negeren, omdat bij een eventuele volgende zwangerschap problemen vaak erger worden. Een bekkentherapeut kan hierbij helpen.
Pijn aan je stuitje als je zit
Oorzaak van deze klacht is vaak een trauma, bijvoorbeeld een val op de billen of ontstaan tijdens de bevalling. Het onderste stukje van het heiligbeen, het stuitje, komt scheef en/of gedraaid te staan. Dit geeft je veel pijn en problemen bij je dagelijkse bezigheden.
Wij corrigeren het stuitje van buitenaf. Het is daardoor niet vervelend of pijnlijk om te ondergaan. Er zijn dus geen inwendige technieken nodig!
Bij de behandeling van het stuitje gaat het vaak niet alleen om het stuitje. Vaak zijn de lokale spieren rondom het stuitje zeer gespannen. Wij geven je tips en adviezen hoe je kunt ontspannen en hoe je ze kunt toepassen in je dagelijkse bezigheden.
Kan je bekkenbodem te strak zijn?
Klachten kunnen verband houden met de zwakte van de bekkenbodem. Maar het is belangrijk om te weten dat deze spieren soms te strak kunnen worden. Een bekkenbodem die te strak is (te actief) kan ook problemen geven.
Als klachten al langer bestaan kan het zijn dat de spieren rondom het pijngebied behoorlijk hard moeten werken om de boel vast te zetten. Ook dit geeft pijn.
Dan kan het helpen om met behulp van ‘dry needling’ en/of oefeningen ervoor te zorgen dat de spieren weer in balans komen. Alleen dan kunnen zij weer optimaal hun werk doen. Je kunt ze weer ontspannen en daardoor ook weer efficiënt aanspannen.
Meer ondersteuning of informatie nodig?
Een bekkentherapeut ontwikkelt een behandelplan dat precies bij jou past. Wij bespreken de klachten met jou en stellen een behandeling op om je beter te maken.
Medische geschiedenis
Bij je eerste afspraak bespreken we samen je medische geschiedenis. We stellen je vragen over je huidige toestand en bespreken je gewoonten als het gaat over de symptomen die je klachten geven.
Lichamelijk onderzoek
Nadat we je geschiedenis hebben besproken, kijken we (uitwendig) naar je totale lichaam. We kijken naar je houding en met name naar je bekkengebied. Afhankelijk van je symptomen kijken we waar ze precies vandaan komen.
Doelen en behandelplan
Nadat we bekeken hebben waar de klachten vandaan komen, bespreken we samen welke doelen je wilt of kunt halen en kun je vragen stellen om zo een goed passend behandelplan te ontwikkelen.
Heb je nog vragen of twijfels?
Blijf er dan niet mee zitten. Mail ons even op marjolein@bonmove.nl of bel ons via 06 417 432 89
Wees niet beschaamd
Er zijn veel mensen met bekkenproblemen die geen hulp zoeken omdat ze denken dat er niets aan te doen is. Of omdat ze zich schamen om over hun ‘privé’-kwesties te praten.
De meeste patiënten voelen zich erg opgelucht nadat ze eindelijk hun probleem hebben besproken met een deskundig bekkentherapeut. Er zijn namelijk veel behandelingsopties.
Pijn aanpakken vanuit een totaalbeeld
Wij vinden het belangrijk om bij elke patiënt eerst een goed beeld te krijgen van wat de klachten zijn om ze vervolgens te kunnen behandelen. Pijn aanpakken vanuit de gewrichten en de spieren is in veel gevallen een gouden combinatie.
Werkt het echt?
Ja, het is niet nodig om pijn of ongemak te hebben. Bekkentherapie is zeer effectief bij het behandelen van bekkenproblemen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat deze therapie in 80% van de gevallen effectief is bij de behandeling van bijvoorbeeld incontinentie.
Bekkenoefeningen en preventie
Vaak kan incontinentie worden verholpen door te kiezen voor een gezond voedingspatroon en bewuste levensstijl. Dit kan passende en regelmatige lichaamsbeweging omvatten, waaronder het versterken van je ‘core’ (kern), het drinken van voldoende vocht (bij voorkeur water) en gezond eten. Maar ook het oefenen van goede toiletgewoonten zoals het legen van je blaas en darmen met behulp van de juiste positionering en techniek, zonder overbelasting en het vermijden van obstipatie.
Bekkenoefeningen kunnen ook zeer nuttig zijn voor zowel het behandelen als het voorkomen van toekomstige problemen. Wanneer deze spieren sterk zijn, hebben we meer controle over onze blaas en darmen.
Vergoeding
Bekkentherapie wordt gedekt door de meeste zorgverzekeraars. Weet je niet zeker of je gedekt bent? Geen probleem. We kunnen je helpen om erachter te komen.
Bel ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Jouw gezondheid komt op de eerste plaats. Wij zorgen voor het papierwerk, zodat jij je kunt concentreren op beter worden. Hierdoor bespaar je tijd en kosten.